WordPress of Joomla?

De statistieken

Als je kijkt naar het gebruik van de verschillende CMS systemen, dan wordt van de top 1.000.000 websites 16,8% WordPress gebruikt en 2,8% Joomla (bron w3techs.com). Het is duidelijk dat op dit moment WordPress het meest populaire CMS systeem is.

Wat maakt WordPress zo populair?

WordPress was een van de eersten die een gratis CMS kon aanbieden voor bloggers. Hiermee is WordPress groot geworden en hiervoor is het nog steeds erg populair alhoewel het tegenwoordig ook voor andere typen websites kan worden ingezet. De sterke kanten zijn de eenvoud in het gebruik en het gemak van de installatie. Dit maakt WordPress ook zeer geschikt voor de minder technische gebruikers.

Wat kan Joomla dan?

De installatie van Joomla is wat ingewikkelder en om Joomla goed te kunnen gebruiken moet je wat meer tijd investeren. Joomla is echter flexibeler dan WordPress en meer geschikt voor het gebruik van multimedia en grafische toepassingen. Joomla vereist dus wat meer van de gebruiker dan WordPress.

Wordpress of Joomla

Welk CMS is het beste

WordPress is de meest populaire, maar is het ook de beste? Op het internet zie je vele discussies over welk CMS het beste is en er kan eigenlijk nooit een duidelijke winnaar worden aangewezen. En het antwoord is eigenlijk vrij simpel: het hangt af van de gebruiker en van het type website waar het voor gebruikt gaat worden!

Mijn keuze voor Joomla

Omdat ik toch will kiezen voor 1 CMS, geniet Joomla toch de voorkeur, ik wil een CMS met een zo groot mogelijke flexibiliteit. Wat mij wel opvalt, is dat ik al vaak aan de vormgeving kan zien of het een WordPress website is. Komt het omdat een WordPress website niet erg flexibel is of omdat de gemiddelde WordPress gebruiker minder aandacht besteedt aan de vormgeving?
Bekijk de volgende websites maar eens:

Conclusie

Laat je niet door anderen wijsmaken wat het beste CMS is, maar laat je goed informeren wat voor jouw website en de aanwezige kennis het beste is. Misschien is er nog een ander CMS beter geschikt of is er meer behoefte aan maatwerk.