Website onderhoud, ooit over nagedacht?

Een statische website

Bestaat je website uit statische content zoals de bekende pagina's 'Welkom', 'Onze producten/diensten', 'Wie zijn wij', 'Contact', dan is er weinig aan de hand, tenzij je van product of dienst wisselt of je contact gegevens zijn gewijzigd. Voor deze aanpassingen die zich zo af en toe voordoen, hoef je je niet zo druk te maken.

Ben je niet van plan regelmatig je website van actuele informatie te voorzien en heb je over het onderhouden van je website nog niet nagedacht? Wees dan voorzichtig met de pagina's waar een datum in voor komt. Als je pagina al meer dan een jaar oud is, maar dat nergens uit blijkt, dan is er niets aan de hand. Als er op de pagina iets staat als 'laatst bijgewerkt op '12-10-2009', dan zal de bezoeker zich afvragen of de informatie nog wel van toepassing is. Grote kans dat dit het laatste bezoek aan je website was.

Een dynamische website

Wil je meer bezoekers naar je website trekken, wil je er voor zorgen dat ze je website interessant vinden en verder gaan lezen, en wil je dat de bezoekers naar je website terugkeren? Dan zul je je website van actuele informatie moeten voorzien. Wat actueel is, hangt sterk af van het type informatie dat je aanbiedt, maar de website zal regelmatig moeten worden bijgewerkt.

Mogelijkheden van website onderhoud

Zelf doen.

Kan goed als je de kennis en ervaring paraat hebt om je website aan te passen. Zo niet, dan kan het je veel tijd kosten of het kan een hoop frustratie opleveren.

Een hulpvaardige buurman, collega of neefje.

Dit is natuurlijk een goedkope manier als je zelf niet over de juiste vaardigheden bezit. Nadeel is wel de afhankelijkheid en bereidheid op het moment dat jij wilt dat er een aanpasing moet plaatsvinden.

Op adhoc basis terug vallen op website bouwer

Hiermee bent u ervan verzekerd dat het goed  en adequaat gebeurd. De meeste website bouwers staan echter niet te springen om achteraf wijzigingen aan websites aan te brengen, maar richten zich op de (eenmalige) bouw van websites. U moet dus afwachten of zij voorrang geven aan hun nieuwbouw projecten of aan uw wijzigingen. In de meeste gevallen is het uurtarief vaak ook aan de hoge kant.

Sluit een website onderhoudsabonnement af

Dit is de ideale manier als je zelf geen tijd en/of kennis van website onderhoud hebt. De kosten zijn doorgaans lager dan het adhoc uitbesteden aan website bouwers en u bent verzekerd van een snelle en adequate update van uw website.

Welk soort onderhoud is voor mij het beste?

Eigenlijk kun je hier zelf het beste het antwoord op geven. Het enige wat ik wel wil meegeven is dat je hier rekening mee moet houden voordat je een website laat (her)bouwen. Denk goed na hoe je je website up-to-date wilt houden en laat dit sterk meewegen in de beslissing van de bouw van de nieuwe website.