Website onderhoud met een CMS

Je kunt het, maar kun je het ook?

Laat ik deze cryptische zin even uitleggen. Je kunt het, daar bedoel ik mee dat je met een CMS de mogelijkheid wordt geboden zelf aanpassing op je website door te voeren. Stel dat je een auto ter beschikking wordt gesteld, dan kun je daar mee van A naar B rijden.

Maar kun je het dan ook? Als de auto aan iemand met een rijbewijs ter beschikking wordt gesteld, dan kan hij/zij daarme van A naar B gaan rijden. Geef je de auto aan een kleuter, dan gaat het niet lukken.

Vergelijk een CMS maar met elk ander software pakket. Je zult er toch en energie in moeten steken om er goed mee overweg te kunnen. De basishandelingen zul je wel snel onder de knie krijgen, maar wil je een stapje verder gaan, dan zul je je er toch goed in moeten verdiepen.

Verschillende soorten CMS

Er zijn verschilllende soorten CMS in de markt, van gratis open source CMS tot en met de op maat gemaakte CMS.

Op maat gemaakte CMS

Een CMS op maat laten maken is alleen rendabel als je daarmee veel websites gaat onderhouden. Hoe meer websites je daarmee kunt ondersteunen, des te lager de kosten per website zullen zijn. Het grote voordeel van een CMS op maat, is dat jij kunt aangeven hoe het CMS moet gaan werken. Dit is echter alleen weggelegd voor de grotere bedrijven met voldoende kennis van website onderhoud.

Open source CMS

Deze zijn zeer populair omdat ze gratis zijn en omdat er veel support voor te krijgen is. Veel gebruikte open source CMS'en zijn o.a. Joomla, WordPress en Drupal. Voor deze CMS'en zijn zeer veel templates en extra uitbreidingen op het internet te vinden, deze zijn veelal gratis en anders tegen een gering bedrag aan te schaffen.

CMS van website leverancier

Er zijn ook website leveranciers die website leveren op basis van hun eigen gemaakte CMS. De meest eenvoudige functie, zoals het wijzigen van teksten en toevoegen van nieuwe pagina's en menu-items kun je dan zelf doen, voor de geavanceerde functies ben je meestal aangewezen op de website leverancier.

Wat wil je kunnen met een CMS

Als je een website laat bouwen en de website bouwer speigelt je de voordelen van een CMS voor, bedenk dan dat er bedoeld wordt wat de mogelijkheden van het CMS zijn. Of je dat ook wilt en of het je gaat lukken, dat is een ander verhaal.

Vraag jezelf het volgende af:

  • Wil ik de website (laten) onderhouden zonder afhankelijk te zijn van de website bouwer?
  • Heb ik tijd om het CMS eigen te maken?
  • Bij wie moet ik zijn voor support en kan die ook geleverd worden? En tegen welke prijs?